Hoesten

22-05-2017 om 19:35 uur

Een maand geleden ben ik, na bloedonderzoek, door de huisarts met spoed naar de SEH gestuurd op verdenking van een longembolie. Bij het bloedonderzoek was een verhoogde d-dimeer waarde vastgesteld. Eenmaal op de SEH is er een longfoto gemaakt, een ct-scan, hartfilmpje en zijn mijn bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte gemeten. Omdat de ct-scan niet helemaal goed gelukt was werd ik opgenomen, de volgende dag werd er een nog een ct-scan gedaan.

Gelukkig werd er geen longembolie vastgesteld en mocht ik naar huis maar dat ging wel wat vreemd. Ik kreeg geen ontslagpapieren of brief voor de huisarts mee, hoefde niet terug te komen bij de longarts en hoefde ook geen medicijnen. Twee dagen later werd ik door het ziekenhuis gebeld dat ik toch terug moest komen bij de longarts en dat ik een longfunctietest moest laten doen. Deze test was twee weken geleden en de afspraak bij de longarts twee dagen daarna.

De longarts gaf aan dat de longfunctiestest goed was, ik blies rond de 100% en na het gebruik van een puffer kwam daar nog ongeveer 3% bij. Tot zoveer goede berichten maar toen kwam de ct-scan ter sprake. Deze was goed maar men had wel per toeval een klein vlekje op m'n linkerlong gevonden van ongeveer 4,7 mm. De longarts verzekerde mij dat er geen enkele reden voor paniek is, over een jaar moet ik een nieuwe ct-scan laten maken, dat schijnt het beleid te zijn bij deze afmeting.

Voor de aanhoudende hoest heb ik 3x daags Ventolin voorgeschreven gekregen met daarbij 1x daags 40 mg Omeprazol omdat het hoesten misschien wel van m'n maag afkomt (maagzuur/reflux).

We zijn nu twee weken verder en naast dat ik mij ontzettend druk maak over dat vlekje is het hoesten ook nog niets verminderd. Zolang ik niet hoef te praten gaat het wel maar zodra ik praat komt er een soort luchtstoot opzetten vanuit m'n borst/hals/keel die een hoest veroorzaakt. 's Nachts hoest ik overigens helemaal niet.

Hiernaast heb ik er sinds de ziekenhuisopname nog andere klachten bij waaronder druk op m'n borst (geen pijn maar echt een drukkend gevoel), het gevoel dat er net ter hoogte van m'n bh-beugel iets zit, een opgeblazen gevoel, pijn in m'n linkerzij en heup en een doffe pijn iets boven m'n onderrug. Als deze klachten zijn er niet constant, dan is het er en dan is het weer weg.

Sorry als het verhaal wat warrig is maar ik zit ontzettend in over dat vlekje en of ik ooit nog van dat hoesten afkom.

Login of registreer om te reageren
22-05-2017 om 22:24 uur

Dat vlekje is natuurlijk zorgwekkend voor jou, maar duidelijk niet voor de specialisten. Een beoordeling wordt vaak gedaan door een team van specialisten, en niet door één enkele specialist. Zo'n team sluit beoordelingsfouten grotendeels uit omdat iedereen het probleem vanuit een ander oogpunt bekijkt. Ik heb zelf een "ding" ter grootte van een pingpongbal in mijn linker long, direct achter het hart. Twee CT's met en zonder contrastvloeistof toonden echter aan dat het vermoedelijk een oud litteken van een eerdere longontsteking is. In jouw geval zijn ze er zo snel bij dat ze zeker tijdig kunnen ingrijpen als dat nodig zou zijn. Bedenk goed dat er bijna niemand is met echt schone longen. Op bijna elke foto verschijnt wel "iets" en paniek is vaker onterecht dan terecht.

Die Omeprazol is wel een goede preventieve maatregel. Want irritatie van de slokdarm kan inderdaad voor de gekste schijnklachten zorgen. Zoals langdurige verschijnselen die lijken op een hartinfarct of een longafwijking, felle pijn die vanuit je longen naar boven doorstraalt tot in je hoofd toe. Ik had daar jaren last van tot ik puur bij toeval een Rennie nam. De pijn verdween binnen enkele seconden. In dat geval zou koude melk (als je melk verdraagt) ook onmiddellijk verlichting moeten geven. Als dat gebeurt dan weet je zeker dat het de slokdarm is. Omeprazol werkt preventief tegen slokdarmirritatie door reflux of anderszins teveel maagzuur.

Het hoesten kan eveneens een irritatie zijn, die soms onoplosbaar lijkt. Weken- of soms zelfs maandenlang hoesten komt voor, en wordt vaak niet serieus genomen omdat je tijdens het spreekuur net even niet hoest. Soms kan de huisarts iets doen met Foster o.i.d. In een aantal gevallen helpt dat. Foster werkt tegen astma, wat in feite een chronische ontsteking van de longen is. Een toevallige bijwerking is dat Foster het hoesten onderdrukt omdat een irritatie sterk lijkt op een ontsteking. Foster wordt door huisartsen voorgeschreven bij hardnekkige hoest die niet wil overgaan. Omdat het nogal gemeen spul is schrijft de huisarts het vaak in overleg met een longspecialist voor, en dan alleen als niets anders meer helpt.

Let wel dat ik geen arts ben: ik spreek alleen uit langdurige ervaring. Bij twijfel gewoon nog een keer naar de huisarts en net zo lang doorgaan tot ze je klachten serieus nemen.

Login of registreer om te reageren
23-05-2017 om 05:28 uur

Mijn jaren ervaring met het hoesten is divers... soms ook goed kijken naar ALLE medicijnen en hun bijwerkingen. In de gaten houden voor jezelf wanneer en hoe het hoesten is.

Zelf heb ik jaren lang goede ervaring met wala hoestpastilles met sallie heb daar wel eens vaker overgeschreven ... diverse lotgenoten hier hebben het toen ook geprobeerd met hele goede resultaten.

https://www.gezondheidaanhuis.nl/nl/product/18561/Salie-Pastilles-Wala-…

http://www.walaarzneimittel.ch/ratgeber-gesundheit/erkaeltung/salbei-ha…

Inmiddels ben ik wel hoestvrij door de pastilles en het steeds wijzigen en proberen van andere medicaties.

Login of registreer om te reageren
28-05-2017 om 19:58 uur

Ik baal zo ontzettend, donderdag zei ik nog tegen mijn man dat het hoesten en stuk minder leek, en dat rare gevoel in m'n keel/hals was ook bijna weg. Sinds gisteren ben ik echter weer terug bij af. Gisteravond gingen de buren barbecuen en de wind stond onze kant op. Ik denk dat het daardoor weer mis is. Wel vreemd, voorheen had ik totaal geen last van barbecuerook e.d.

Login of registreer om te reageren
30-05-2017 om 10:53 uur

Het is weer helemaal mis, ik kan nog geen 2 zinnen achter elkaar uitspreken zonder te hoesten en zelfs wanneer ik niet praat hoest ik veelvuldig. Zeer lastig in m'n werk, waar ik veel moet praten. Met dat hoesten kan ik nog wel leven maar niet goed kunnen praten vind ik een ramp.

De ventolin en de omeprazol doen helemaal niets. Heeft iemand hier ervaring met deze medicijnen, hoe lang duurt het voordat ze een beetje werken?

Login of registreer om te reageren
11-06-2017 om 14:54 uur

Hallo Carola

Ik was zo aan het lezen en je klachten komen erg overeen met die van mij.
ik sukkel al maanden wat begonnen is met hoesten. daarna kreeg ik ook maagpijn,

als ik wilde praten dan moest ik gelijk hoesten . telkens als ik inademde automatisch moest hoesten . ook een kriebel had ik vaak in de keel. heel mijn keel was geirriteerd,
als ik mijn keel nog maar aanraakte moest ik ook hoesten. heel vervelend allemaal

inmiddels zijn de klachten veranderd na 2 maanden maar niet over. ik moet enkel nog hoesten als ik opgestaan ben.meestal een uur erna. mag ik vragen hoest jij ook sputum op?

ik namelijk wel.en het sputum word steeds geler maar minder? het vreemde is dat ik wel last heb van mijn ademhaling. vaak steken in de rug voel. maar ik moet vaak zowat de hele dag opboeren omdat ik vol met lucht lijkt te zitten. ik voel het als ik inadem maar als ik een boer heb gelaten dan kan ik ineens dieper inademen en voel ik vaak niks meer. allemaal van die rare verschijnselen die jij ook hebt. en ik heb snachts ook over het algemeen geen klachten. alleen maar overdag als ik ga leven.

en een belangrijk overeenkomst is dat de ene dag het ineens erg goed lijkt te gaan en de andere dag weer helemaal mis is. soms denk ik hee het gaat beter,de hele dag al geen of weinig last, dat is genieten. soms zelfs 2 dagen dat het lekker gaat maar altijd val ik weer keihard terug.en vaak met uiteenlopende klachten

ook pijn in mijn nek gehad als ik ging eten vooral.en branderig gevoel bij het ademen en ook blij het slikken voelde ik het branden.toch voel ik geen maagzuur naar boven komen maar sochtends word ik vaak wakker met een zure smaak in de mond. ik heb omeprazol gehad en daar kreeg ik maagpijn van. ben gestopt en heb het weer geprobeerd en ja weer maagpijn.

toen kreeg ik Ranitidine en na 1 tablet werd ik helemaal niet lekker.wilde bijna 112 bellen

toen nog eens geprobeerd en weer hetzelfde verhaal. ik weet het dus ook niet meer.
nu op dit moment heb ik pijn op de borst en moet steeds maar opboeren .er komt nu zoveel lucht uit mijn maag dat het niet normaal is maar waarom weet ik niet. maagpijn heb ik nu al weken niet meer, nu ook niet en de pijn is weer gezakt na flink lucht opboeren. ik neem wel sucralfaat maar dat helpt ook niks.

een longfoto laten maken ben ik ook erg bang voor. vaak denk ik dat het toch in mijn longen zit want zo voelt het vaak wel, en de andere keer denk ik weer nee het is toch mijn maag hoor. maar ben wel bang dat ze bij mij ook vlekken gaan zien. ik rook niet ofzo maar ben wel 44 jaar en heb wel eens met spuitbussen verf gespoten en ook deed ik jarenlang spuiten met haarlak in mijn haar .weet niet of in zulke luchten staan allemaal wel goed is voor je. maar ja als je buiten komt zit er ook al vanalles in de lucht,

Login of registreer om te reageren
31-10-2017 om 19:07 uur

Ha Carola en Tauro, dit lijkt erg op mijn klachten. Het blijkt Stille Reflux te zijn, een aandoening waar pas de laatste tien jaar meer aandacht in de wetenschap voor is gekomen. Ik heb een forumpagina gestart op deze site, daar staat meer informatie. Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen, hoe jullie ermee omgaan, of het al beter gaat? Ik hoop het!
https://www.longforum.nl/discussion/12942034/stille-reflux-of-laryngoph…

Login of registreer om te reageren
29-08-2018 om 09:41 uur

Het hoesten is een jaar weg geweest maar sinds vorige week is het terug. Ik maak me ernstig zorgen en weet dat ik naar de arts moet gaan maar ik durf niet.

Login of registreer om te reageren
29-08-2018 om 10:11 uur

Ik zou toch maar gaan, snap je bezorgheid maar die wordt niet minder door niet te gaan, misschien heb je een bronchitus.
Wat ik zo lees en hoor zijn er veel mensen nu aan het hoesten, kan ook een virus zijn.
Sterkte en beterschap!

Login of registreer om te reageren
24-09-2018 om 07:18 uur

Veel mensen hebben een tekort aan maagzuur, waardoor een slechtere vertering, waardoor allerlei klachten als zuurbranden. Maagzuurremmers remmen dat maagzuur dus nog meer en zorgen voor verliezen aan vitaminen en mineralen en bij langer gebruik ook aan aminozuren en vetzuren. Andere medicijnen zorgen ook voor verliezen aan voedingstoffen.
Ik zou bij luchtwegklachten ook denken aan rol van voedingspatroon, candida, darmflora, tekorten aan voedingsstoffen enz. Ook zijn er wel natuurlijke middelen. Metalen op je lichaam, zoals een beugel-bh, zorgen voor het aantrekken van omgevingsstraling, wat een stressreactie geeft in je lichaam.

Login of registreer om te reageren