procedure vragen. (longfoto)

11-04-2017 om 11:23 uur

Ik heb toch nog wat vragen omtrent de procedure van het beoordelen van longfoto's (thorax) wanneer de huisarts deze heeft aangevraagd. Wat ik niet goed snap is dat de radioloog een rapport schrijft maar niet de foto mee geeft aan de huisarts. Nu geloof ik wel dat de radioloog snapt wat hij ziet, MAAR een radioloog mag geen conclusies trekken, diagnose stellen, dat moet de (verwijzend) specialist doen. Dit is dan soms de huisarts. Nu is echter de huisarts niet gespecialiseerd in longfoto;s en bovenop hij krijgt de foto niet eens te zien. Dus het verslag van de radioloog , waarin hij geen conclusies en diagnoses trekt, maar beschrijft wat hij/zij ziet moet dus maar ge-interpreteerd worden door de huisarts, welke hier niet 100% thuis in is en nogmaals GEEN foto heeft om te zien? Is dit niet een zeer a-logische en niet echt effectieve/valide werkwijze? Is het niet veel zinvoller deze foto's te laten medebeoordelen door een longarts? Want ik zie niet in hoe de huisarts hier 100% valide een plan van aanpak kan opstellen? Zeker wanneer grootte/afmetingen van (rest)afwijkingen niet eens gemeldt zijn in het verslag?

Wat kun je in dit soort gevallen als patient eisen/vragen?

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
18-04-2017 om 19:18 uur

Beste Dex,

Ik zie dat je de medische gang van zaken goed onder de loep legt, 2e vraag die ik beantwoord vandaag: prima!
Ik ben van mening dat voor alle aanvragen iedere willekeurige arts moet weten wat het beslismodel is bij uitslag A of B. Dat geldt voor een foto, maar ook een onderzoek van het bloed of de urine.
Is desondanks een uitslag voor de aanvragend arts niet sluitend gezien het probleem, kan hij /zij te allen tijde nader overleg voeren en eventueel verwijzen.
De vraag wat een patient kan eisen is in dit geval al geborgd in de goede zorg die de betreffende arts in de behandelovereenkomst met de patient levert.
Er vindt overigens met grote regelmaat overleg plaats tussen de huisartsen in de regio en de longartsen in mijn ziekenhuis over de differentiaal diagnose van een gemaakte foto (= soort verdenkingen lijstje), waarna de huisarts weet hoe verder. Ten opzichte van alle aangevraaagde foto's is dat echte slechts een fractie, waarbij ik aan neem dat de uitslag die een radioloog geeft in al die gevallen toereikend is voor de aanvrager!

Groet, Peter van Tilburg

Login of registreer om te reageren