April 2017- De kracht van fysiotherapie


Fysiotherapie helpt om zo prettig mogelijk met een longziekte te kunnen leven. Het draait echt niet alleen om oefeningen doen, maar juist ook om een betere balans te vinden tussen inspanning en rust. Belangrijk is om van tevoren te bepalen wat je wilt bereiken met de oefeningen. Zoals zelf boodschappen doen, met de (klein)kinderen willen spelen of voorkomen dat je niet verder achteruit gaat. Je fysiotherapeut kan helpen bij het concreet maken van je persoonlijke doel.

Tips en adviezen
• Schrijf eens een week op wat je doet. Zo zie je of naast de oefeningen de balans tussen inspanning en rust goed is.
• Ben je benauwd? Dan helpt het om even wat meer voorover te hangen, terwijl je steunt op bijvoorbeeld een stoelleuning.
• Zoek een gespecialiseerde fysiotherapeut bij ernstige longklachten.
• Blijf oefenen, ook buiten de fysiotherapie om.

Hoe heeft fysiotherapie jou geholpen?

Reacties

 • JoJ_91JoJ_91 Gebruiker
  Ik ben begonnen met fysiotherapie na een aantal flinke exacerbaties. Nu met hele kleine stapjes conditie aan het opbouwen. Ook heeft ze me de HUF techniek geleerd. Het oefenen bij de fysio gaat met kleine stapjes en veel pauzes tussendoor. In het echte leven ga ik meestal door tot ik benauwd ben... Dat vind ik er wel lastig aan. Maar naar een fysio stappen heeft wel geholpen om zelf ook weer te gaan bewegen.

 • MarcusMarcus Gebruiker
  Helaas is het aantal ECHT goede fysiotherapeuten met een kaarsje te zoeken maar gelukkig er zijn er wel die echt goed zijn.
 • ShadowShadow Gebruiker
  Ik ben zelf naar het ziekenhuis gegaan en heb er een half jaar op zitten. Ik ben enorm tevreden hoe je begeleid wordt, alles wordt goed in de gaten gehouden. Ik ben in eenhalf jaar 13% vooruit gegaan en wandel 20 min. zonder rollator. Dit heb ik bereikt aan de fysio en eigen inzet.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik was vanmiddag nog blij met mijn fysiotherapeut.

  Ik had weer meer last van mijn rug. Mijn nek, schouders, buik en bovenrug zaten behoorlijk vast. Ik had vorige week ook al pijn in mijn schouders bij mijn sleutelbeen, mijn hulpademhalingsspieren. Waarschijnlijk door de hooikoorts toch onbewust benauwd, daardoor verkeerd gaan ademhalen, is er van alles vast gaan zitten waardoor mijn onderrug klem kwam te zitten.

  Ik had nu een behandelconsult maar donderdag sport ik weer bij haar in de zaal en dan gaan we weer ademhalingsoefeningen doen.

  Ik doe verder al jaren fysiofitness maar dat vind ik niet echt fysiotherapie.
 • daysydaysy Gebruiker
  Shadow wat fijn om te horen dat je zo verbeterd ben enkel en alleen door een goede fysio en niet te vergeten je eigen inzet ben blij voor je.
  Inderdaad echte goede fysiotherapeuten zijn moeilijk te vinden. Ben pas veranderd omdat men in het ziekenhuis vond dat het niet goed ging ondanks de inspanning die ik dagelijks deed. Was alleen op,conditie gericht ben nu bij een gespecialiseerd team en dat gaat 500% beter wordt echt gekeken naar wat voor jou van belang is wat jij wilt en of het reeel is wat je denkt te willen bereiken. Vaak als je ergens al heel lang bent ik was er zelfs al 12 jaar is het moeilijk om aan de bel te trekken en durven te veranderen maar ik ben blij dat ik het heb gedaan.
 • ShadowShadow Gebruiker
  Ik ben blij dat je die stap hebt weten te zetten en dat het nu vooruitgang boekt. Ik zelf ben er hard tegenaan gegaan en ben in dat half jaar ook 21 kg afgevallen. Ik ben, nadat ik in Groningen ben geweest even in een dip gezeten, maar nu oefen ik dagelijks.
  Daysy leuk dat je even reageerden groetjes en sterkte.
 • daysydaysy Gebruiker
  Wat goed shadow dat je zoveel bent afgevallen was het moeilijk! Heb je nu geen contact meer met Groningen of is alles afgeserveerd ?
 • ShadowShadow Gebruiker
  Nee ik heb geen contact meer, de grens lag op 50 en ik zat op 55 procent. Ik kreeg het advies om afgevallen en fysio te doen.met behulp van een diëtiste heb ik een koolydraatarm dieet gevolgd. Het is mij gelukt ondanks de feestdagen en verjaardagen dit vol te houden. Ik wil nog 7 kg.
  Groetjes en jij ook veel sterkte
 • daysydaysy Gebruiker
  Ach is ook wel weer positief dat je nu zo goed bent en ook afgevallen echt knap daardoor ben je misschien ook minder benauwd en beter veel voordelen heb je toch maar mooi zelf gedaan. En voor als het eventueel later minder wordt weet je de weg. Hou nog ff vol de laatste 7 kg . Blije dag Daysy
Log in of Registreer om te reageren.