damloop

12-01-2015 om 20:12 uur

Ik ga kijken of ik de dam tot dam loop kan doen.  ^O^ de medische dienst zegt dat het theoretisch kan met lichte astma.  maar ik heb wel bedacht om mijn voor geschreven medicatie frequenter te nemen omdat in het verleden de longarts heeft gezegd dat achteraf nemen van medicatie zin heeft. ik denk naast de medische aandoening , het ook psychisch meespeelt dat ik opgeef terwijl er op dat moment weinig aan de hand is.  O die dam loop wil ik een jaar voor trainen. daarnaast doe ik aan aangepast voetbal en aangepast selectie voetbal een maand of twee dan wordt ik uitgeleend Door mijn club voor hoger niveau te spelen. zal een pittig sport jaar worden. [ftp][/ftp]. vorige selectie periode ben ik goed doorgekomen. heb lichte astma\ overgewicht. nu 7 kg inmiddels kwijt.  

Login of registreer om te reageren
30-01-2015 om 13:34 uur

Hi Joke-Anneke!

Ik las je bericht en ook ik heb vorig jaar dit voornemen gehad! En ik kan je vertellen: gewoon doen! Mij is het ook gelukt!! Ik heb zware astma: inspanningsastma en allergenen astma en regelmatig bronchitis. Ik neem symbicort 2 x per dag en ventolin wanneer nodig. Ik loop wel al hard vanaf mijn 12e (ik ben nu 25 jaar). Ik liep 6km per week, en dat is nu omhoog gegaan naar 2-3 x per week hardlopen en nog steeds loop ik lange afstanden. wel variërend van 3-5-6km met eens in de week 10- 12km.
Ik begon vorig jaar februari met een trainingsschema die ik op heb gepikt van runnersweb.nl een tip dus als je een goede en efficiënt trainingsschema wilt lopen. Ook een tip: bouw het rustig op en houd je niet exact aan de tijdsfrequentie, maar loop op je eigen tempo! Je zal vanzelf sneller gaan. Interval is wel een goede manier om je longfunctie te verbeteren en je hard te laten wennen, waardoor je in rap tempo conditie opbouwt. Voor dit laatste geld voor astma patiënten: blijf wel binnen je grens. Wat echt het allerbelangrijkste is, is dat je warming-up doet, tijdens het lopen op je ademhaling let !!! (2x per Week mag je best op een tempo lopen waarbij je kunt praten) en een cooling-down. Puf altijd 2x voordat je gaat hardlopen! Mijn dokter (gespecialiseerd in astma) raad mij dit altijd aan. Ik heb dat sinds mijn 12e jaar dan ook gedaan. Neem je puf in het begin wel mee, voor het geval je onderweg benauwd raakt. Als je benauwd bent, ga dan snel zitten met je knieën opgetrokken en benen wijd, 1 hand op de buik en adem diep in door je neus, uit door je mond. Je buik trek je naar binnen bij de uitademing en op de inademing hoort ie zich te vullen. Als het gaat weer rustig opstaan en een stukje lopen. Weerhoud je er niet van om de x daarop weer te lopen. Het kan altijd met prikkels te maken hebben of een te snelle start. Als je allergisch bent voor de pollen is het handig nadat de zon onder is te gaan hardlopen of voordat de zon opkomt. 12 uur 's middags is geen handige tijd. Het ideale weer is regen! Daardoor komt zuurstof vrij. Na de regen verdampt de lucht door de zon en word het vochtig. Maar in principe heb ik alle weersomstandigheden gehad, al paste ik dan elke x mijn looptempo aan of mijn afstand als het niet ging. Volgende x beter zei ik dan altijd.
Voor zo'n afstand die je nooit hebt gelopen is het ook goed om te kijken naar of je eventueel last hebt van je gewrichten, sta je een bijv. Een beetje naar binnen, of loop je een beetje naar binnen? Kijk dan of je met bijv. Fysio oefeningen kunt meekrijgen om je balans te verbeteren. Naast hardlopen is krachttraining erg belangrijk! Helemaal als je last hebt gehad van overgewicht en astma. Hardlopen heeft enorm veel invloed op je gewrichten en kan spieren verzuren. Buikspieren en de kont zijn de belangrijkste spieren die je daarvoor moet trainen. Ook de binnenbenen zijn belangrijk. Maar het gaat vooral om de Core. Als je 2-3 x per week hardloopt en daarnaast niks aan kracht doet dan zul je op een gegeven moment verder in je loopschema gaan merken dat er pijntjes ontstaan.. Met misschien een blessure tot gevolg. Dat zou echt zonde zijn. (Ik deel dit omdat ik daar vorig jaar ervaring mee heb gehad). Ik zelf heb geen overgewicht, maar ik loop naar binnen, dus ik moest hard aan de bak om het bij die lange afstanden vol te kunnen houden.
Ook is spierherstel erg belangrijk. Loop nooit 2 dagen achter elkaar, plan altijd 2 rustdagen in en verdiep je in eten. Voor en na het hardlopen zijn er veel voedingsadviezen via runnersweb of het runnersworld kookboek bijvoorbeeld. Dadels, noten en cacao helpen bijv bij spierherstel, glycogeen en eiwitten en zoveel meer.
Als je daarover iets wilt weten dan kun je het me altijd vragen. Ik heb daarnaast voedselallergie en histamine intolerantie dus ik kan niet altijd daaraan meedoen, maar veel voedingsmiddelen staan erom
Bekend dat het bepaald spierherstel kan bevorderen. Hierbij geld ook weer: alles met mate. Kijk ook uit dat als je te snel afvalt dat dit ook een teken kan zijn van vochttekort of vitaminen tekort! Je lichaam heeft altijd suikers nodig en dan het beste is: fructose. 2x per dag fruit eten is enorm belangrijk. Je lichaam zet fructose om in suikers. Enorm belangrijk voor de inspanning.
Misschien wist je dit allemaal al, maar ik ben enthousiast omdat ik het een en ander afgelopen jaar heb meegemaakt en geleerd. Het is nu een lifestyle voor me grworden en ik wil daarom ook nu voor de Halve Marathon gaan. Als je vragen hebt... Stel ze maar. Ik vind het heel goed van je en zo zouden er meerderen zijn die dit eigenlijk zouden kunnen! Ik heb me ook zeker niet laten weerhouden om het te bereiken. Tijdens de Dam tot Damloop ging het ook echt heel goed! Het ging zo snel voorbij. Succes met je training in ieder geval :)
Ps: wat lopen op lange afstanden ook leuk maakt: probeer te variëren in je route. Zo ontdek je nieuwe plekken, mooie natuur, waarvan je eerst niet het bestaan wist ;)

Login of registreer om te reageren
30-01-2015 om 16:45 uur

Tsjonge HappyRunnerMoni wat ben jij goed bezig! Complimenten!

Login of registreer om te reageren