Bacteriedrank tegen allergie

20-06-2014 om 15:01 uur

Bacteriedrank tegen allergie

Yakult en Vivit-achtige bacteriedrankjes, probiotica, kunnen allergische klachten van pollen fors verminderen. Ze weten het aantal immuuneiwitten terug te dringen die een belangrijke rol spelen bij een hooikoortsallergie. Tegelijkertijd stimuleren ze de aanmaak van allergie-remmende stoffen. Vooral de melkzuurbacterien Lactobacillus plantarum laat goede resultaten zien. Dat stelt Yvonne Vissers van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, in haar proefschrift dat zij vrijdag 10 juni verdedigt.
Loopneus
Allergieën zijn een doorgeschoten reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, zoals pollen, huidschilfers of huisstofmijten. Bij een pollenallergie maakt het lichaam zogenaamde IgE immuuneiwitten aan die het binnendringende stuifmeel aanvallen. Daarbij komt onder meer histamine vrij, dat verantwoordelijk is voor de klassieke allergieklachten zoals een loopneus, niezen en tranende en rode ogen.
In samenwerking met NIZO en FrieslandCampina onderzocht Vissers het effect van vijf melkzuurbacteriën op het immuunsysteem van 62 patiënten met een berkenpollenallergie. Vijf groepen van elk circa tien proefpersonen kregen vier weken lang elke dag een bacteriedrankje, terwijl een zesde groep een drankje zonder bacteriën, een placebo, kreeg. Voor en na de behandeling verzamelden onderzoekers bloed, waarin ze immuun parameters zoals IgE en andere immuuneiwitten maten. Door dit immunologisch bloedbeeld voor en na de inname van de probiotica en de placebo te vergelijken, kon het effect van de bacteriën op het immuunsysteem vastgesteld worden.
Goede perspectieven
Na vier weken was duidelijk dat vier van de vijf gebruikte bacteriestammen zorgden voor een significante afname van het berkenstuifmeel-specifieke IgE. Eén bacteriestam gaf ook een afname van interleukine 5 en 13, signaalstoffen die een allergische reactie stimuleren. Daarnaast was er een toename van signaalstoffen die de allergische reactie juist verminderen. 'Die bacteriestam biedt goede perspectieven om berkenpollenallergie te verminderen', zegt Vissers.
Bron: Wageningen Universiteit en Researchcentrum - via Nieuwsbank 10/6/2011

Login of registreer om te reageren
22-06-2014 om 14:55 uur

Hoi Erik,
bedankt voor het delen.

Als ik dergelijke onderzoeken lees ben ik altijd erg sceptisch als ik zie dat de fabrikant erbij betrokken is. Van de andere kant is wat ze hier onderzocht hebben al langer bekend, zie bv

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3784923/

Probiotics may have an important role in the prevention and treatment of allergic rhinitis. The clinical benefit of probiotic therapy depends on numerous factors, such as type of bacterium, route of administration, dosing, regimen, and other underlying host factors. Furthermore, selection of the most beneficial probiotic strain and the timing of supplementation still need to be determined. A fusion protein of probiotics may be a novel approach to improve effectiveness in the treatment of allergic rhinitis. Further studies should also clarify the clinical efficacy of probiotics, protocol of selecting, designing of appropriate study populations, and safety of using probiotics. Mechanisms of action of probiotics modulating immune response are also needed to be further elucidated.

en bv hier http://jn.nutrition.org/content/137/3/794S.full

Het effect van probiotica op hoe allergieën zich gedragen is dus niet specifiek te noemen voor drankjes als Yakult.

Ik kwam hier zelf een aantal jaren geleden op uit toen ik op zoek was naar  het aanpakken van allergieën bij een van mijn honden. In Amerika waar mijn vaak wat minder conservatief is dan dan in Nederland wordt in de diergeneeskunde al langer probiotica ingezet bij de behandeling van diverse allergieën bij huisdieren.
Ik heb het geprobeerd bij de bewuste hond... en dan door middel van capsules met probiotica. Helaas geen capsule te vinden waar voor hem geen allergenen in zaten dus ook voortijdig weer deze test afgebroken.

Als je het voor jezelf wil uitproberen loont het zich denk ik om wat wetenschappelijke studies erover te lezen en waarschijnlijk zul je dan zien dat probiotica in capsule vorm hetzelfde kunnen bewerkstelligen - en ben je goedkoper op deze manier in vergelijking met het dagelijks innemen van Yakult en andere probiotica drankjes die in de supermarkt te verkrijgen zijn. Het is dan alleen zoeken naar de juiste capsule, waar ook de bewuste 'strains' probiotica in zitten.

Als iemand dit gaat proberen ben ik wel heel benieuwd naar de resultaten.
Gek genoeg is het wel in mij opgekomen om op die manier iets aan de allergieën van mijn hond te willen doen maar niet als het om mezelf ging grijnszzzzz

Login of registreer om te reageren
23-06-2014 om 00:12 uur

Gebruik zelf het huis merk van de Lidel ..
Ik schijn 12 maand per jaar last van hooikoorts te hebben .
Het uit zich ook uiterlijk in mijn gezicht in de vorm van uit slag .
Hebben het idee dat dat wat minder is geworden .  Maar dit jaar weer wat erger geworden .
En toevallig viel dat samen met het goedkopere medicatie wat  kreeg ...

PS van dat yakult word ook beweert dat het ook goed is voor de stoelgang  .
Toen het op de markt  kwam moesten wij dat in het Benzine stadion waar ik werkte verkopen en uit delen .
Mijn collega waar mee ik samen het station runde geloofde der er niks van maar vond wel lekker .
En dronk het proef pakketje van 6 flesjes  die wij kregen in een keert op want lekker vond die het wel .
Kreeg nog een pakketje mee van de vertegenwoordigen mee dat dronk die thuis op .
En dat het werkte .... heeft hij me gemaakt . Hij deed dat NOOIT weer vertelde hij mij  . ECHT nooit weer  .

Login of registreer om te reageren
23-06-2014 om 00:59 uur

:-)
Ik maak er uit op dat de stoelgang te goed ging werken?  ;D

Dat je dit jaar meer last hebt van allergie kan wel kloppen als je last hebt van pollen. Er zijn dit jaar echt extreem veel pollen heb ik begrepen. Misschien heeft het niets te maken met het veranderen van de medicatie?

Login of registreer om te reageren
23-06-2014 om 11:07 uur
Reactie op Roundaboutn.

:-)
Ik maak er uit op dat de stoelgang te goed ging werken?  ;D

Dat je dit jaar meer last hebt van allergie kan wel kloppen als je last hebt van pollen. Er zijn dit jaar echt extreem veel pollen heb ik begrepen. Misschien heeft het niets te maken met het veranderen van de medicatie?

Je komt heel dicht bij de waarheid .. een ( rot) gang zat er zeker in .

Ik hoop dat je gelijk hebt met die pollen  . Heb net een en ander beleeft met gerommel met mijn inhalator  en de verzekering . Hoef dat gedoe niet weer .  Poos terug kreeg ik al een goedkopere neusspray die ik sinds dien vaak dubbel gebruik om neus open te houden . Het kost hun nu meer . Als der achter aan gaat hoor je ..  wij hadden graag dat je dit toch probeert . Tja testen op raten word verboden dus nu maar direct over naar de patiënt .  Ik ben door het gedoe met mijn inhalator een week lang van de kaart geweest .  Meer van dat gedoe en ik kan mij weer melden bij de geestelijke zorg . 

Login of registreer om te reageren
23-06-2014 om 11:41 uur

Ja triest is het, ik las het van de week ook al elders op het forum, het wisselen van medicatie opgelegd door verzekeraars.
Het wordt nog erger :-( als  de verzekeraars uit mogen gaan maken bij welke specialist we moeten zijn.

Ik heb zelf op een ander gebied al meegemaakt dat ik medicatie niet vergoed kreeg en het alternatief was zelf dokken of een operatie met de nodige nazorg. Wat is goedkoper voor de verzekeraar. Juist ja, mij mijn medicatie zelf laten betalen (op voorschrift specialist).

Ik zet weer gauw de off topic modus uit  O-)

Login of registreer om te reageren