De nieuwst ontwikkelingen in de behandeling van Astma

21-05-2014 om 13:15 uur

Twee wetenschappers met wie het Longfonds nauw samenwerkt(e), op zoek naar het vaccin tegen astma, krijgen voor hun baanbrekende werk erkenning van hoog niveau. Dr. Hermelijn Smits (Leids Universitair Medisch Centrum) ontvangt een belangrijke Nederlandse onderzoekssubsidie, prof. dr. Bart Lambrecht (voorheen Erasmus MC, nu in Gent) ontvangt de prestigieuze Belgische Francqui-Prijs. Het Longfonds feliciteert hen van harte.

Gisteren werd bekend dat Smits volgens de Nederlandse Wetenschapsorganisatie NWO behoort tot de top in haar vak en daarom een Vidi-subsidie van 800.000 euro krijgt voor haar onderzoek. Zij onderzoekt of het mogelijk is om met parasieten (wormen) de ontstekingsreacties in de longen bij astma te onderdrukken. Wormen kunnen van nature ontstekingsreacties tegengaan. Smits bestudeert op welke manier de wormen dit doen. Als bekend is welke stoffen de worm gebruikt om tolerantie op te wekken, dan zouden deze stoffen in de toekomst gebruikt kunnen worden in de behandeling tegen astma – dat is tenslotte een ontstekingsziekte in de longen. Op termijn kan dit bijdragen aan een vaccin tegen astma.

Een ware epidemie
Vorige week werd bekend dat Bart Lambrecht dit jaar de Francqui-Prijs ontvangt, een belangrijke Belgische wetenschapsprijs, voor zijn baanbrekend onderzoek naar astma en allergische reacties. Lambrecht werkte eerder bij het Erasmus MC in Rotterdam en nu alweer enkele jaren bij de Universiteit Gent. “Een wereldautoriteit” in een zeer relevant vakgebied, aldus de jury: astma en allergie vormen “een ware epidemie” onder kinderen. Het onderzoek van Lambrecht over de ontstaansmechanismen is cruciaal voor preventie, behandeling en genezing. Met de prijs, in juni uitgereikt door de Belgische koning Filip, ontvangt Lambrecht 250.000 euro.

“We zijn heel trots, de erkenning van beide wetenschappers is heel verdiend”, zegt Longfonds directeur Michael Rutgers. “Een vaccin tegen astma is onze wetenschappelijke droom. Smits en Lambrecht lopen voorop in de wetenschappelijke zoektocht. Hun inzet reikt verder dan hun eigen onderzoek.”

Bron: longfonds

Login of registreer om te reageren