Vervang bedrijfsarts door arbeidsgeneeskundige

10-02-2014 om 04:00 uur

´Vervang bedrijfsarts door arbeidsgeneeskundige’

http://www.nrc.nl/wp-content/uploads/2014/02/Bedrijfsarts.jpg
Foto ANP / Koen Suyk
Binnenland

Ziek personeel moet voortaan door een onafhankelijke arbeidsgeneeskundige worden behandeld. De Sociaal Economische Raad geeft dit advies dit voorjaar aan minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). De functie van bedrijfsarts verdwijnt dan in zijn huidige vorm.

Dat schrijft Het Financiële Dagblad op basis van een nog geheime notitie.

De SER wil dat bedrijfsartsen zich voortaan bezighouden met preventietaken. De arbeidsgeneeskundige werkt volgens de krant idealiter bij een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum en ziet patiënten van verschillende bedrijven. Minister Asscher had de SER zelf gevraagd met plannen te komen.

In het voorjaar moet het advies klaar zijn.

Vakbonden willen al langer dat er een nieuw systeem komt om zieke werknemers te behandelen. Volgens vakcentrale FNV maken bedrijfsartsen vaak geen melding van beroepsziekten, omdat ze niet onafhankelijk genoeg zijn aangezien het bedrijf hun salaris betaalt. FNV vindt bovendien dat er te weinig arbeidsinspecteurs zijn die zich met veiligheid en gezondheid bezighouden.

(Novum)

Bron

Login of registreer om te reageren
10-02-2014 om 08:15 uur

Het bericht is me nog niet helemaal duidelijk wat betreft verbetering maar ook wat betreft de eigelijke arbeidsgeneeskundige. Maar het feit dat deze dan onafhankelijker zal zijn en niet meer door het bedrijf betaalt wordt (en daarbij soms de werknemer onderschat en meer voor het bedrijf dan de werknemer werkt) klinkt wel positief.

Login of registreer om te reageren