Maart 2011 - Erfelijkheid en astma

07-03-2011 om 20:40 uur

Erfelijkheid en astma

Mijn man en ik hebben astma en willen graag een kind. Hoe groot is de kans dat ons kind ook astma krijgt?

Astma is erfelijk en zit in onze genen. Er is ontdekt dat veel mensen met astma een allergie-gen hebben dat anderen niet hebben. Niet iedereen die dat soort afwijkingen in de genen heeft krijgt astmaklachten. Dat hangt van de omgeving af en van de mate waarin iemand in contact komt met de prikkels waar hij of zij gevoelig voor is.

Als beide ouders allergisch zijn of astma hebben, is de kans dat het kind astma krijgt ongeveer 70 procent. Heeft één van beide ouders astma of een allergie dan is dit 50 procent. Als er geen astma in het gezin voorkomt, is de kans op astma 10 procent. Astma kan ook een generatie overslaan.

Borstvoeding lijkt goed te zijn en ook een stofvrij huis kan er toe bijdragen dat er minder klachten naar voren komen.

Kinderen van vrouwen die roken tijdens de zwangerschap en in de vroege jeugd rokers in de omgeving hebben, lopen een risico voor het ontwikkelen van astma en een slechte longfunctie.

Ook na de geboorte is het van belang uw kind uit de buurt te houden van mogelijke prikkels als sigarettenrook of de huisstofmijt. Stoffen waar een baby de eerste maanden van zijn leven veel mee in aanraking komt, kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van allergieën.

Bron: Astmafondsadvieslijn

Login of registreer om te reageren