Geen longproblemen, toch benauwd

22-07-2010 om 16:42 uur

Eind oktober 2007 bleek plotseling dat mij linker-hartkamer niet meer werkte, en mijn hart was 55% in grootte toegenomen. Gelukkig kwam ik meteen in deskundige handen en hebben ze me erdoor gesleept.
Inmiddels heb ik een biventriculaire ICD, een soort pacemaker die mijn hart voortdurend stimuleert.

Mijn hart heeft weer een normale omvang teruggekregen en de pompkracht is 55%, meer dan veel anderen van mijn leeftijd (63). Ik heb twee uitgebreide longfunctie-onderzoeken gehad. Geen bijzonderheden. Bloedgaswaarden zijn normaal, saturatie ligt meestal boven 95% maar nooit onder de 92%.
Er is een slaapapneu-onderzoek gedaan: ook geen rare dingen.
Het enige vreemde was een inspanningstest met zuurstofbepaling. De VO2-max was zo laag, dat ze tweemaal de apparatuur hebben getest. En ik maar wachten met die rotkap on mijn gezicht ;-).
Maar ik heb het voortdurend benauwd. Het houdt niet op. En ik heb totaal geen energie. Trappen lopen, en zelfs gewoon lopen zijn een drama.

Weet iemand dit:
Kan de benauwdheid worden veroorzaakt door een belemmerde zuurstof-afgifte? Dat het ergens in mijn lijf niet goed werkt?
Dan zou de aanvoer, en daarmee al die getallen, kloppen. Behalve dat ik minder zuurstof opneem omdat er minder afname is.

Kan iemand iets met deze redenering?

Login of registreer om te reageren
22-07-2010 om 21:55 uur

Heb je nooit een diffusietest gedaan? Daarmee kunnen ze volgens mij kijken hoe de zuurstofopname in je bloed/lichaam is.

Login of registreer om te reageren
22-07-2010 om 22:47 uur

De diffusietest was een onderdeel van de longfunctie-onderzoeken.
Dat werkt allemaal prima. Cijfers zijn gemiddeld (lees: normaal), en ik heb zelfs een grote longcapaciteit vanwege een zangopleiding, tientallen jaren geleden.

Ik zoek info over dat andere gedeelte: het 'verbruik' van de zuurstof uit het bloed door het lichaam zelf.
Dat lijkt te laag, waardoor de opname vanuit de longen ook minder kan.

Toch bedankt voor je reactie!

Login of registreer om te reageren
23-07-2010 om 12:46 uur

@hbg1039: Ik werd door de longarts doorgestuurd naar de cardioloog omdat ik vocht vasthoud ín mijn longen. waardoor ik steeds erg benauwd ben; zelfs na de geringste inspanning. Bij de cardioloog werd eerst een echo gemaakt. Daarop werd geconstateerd dat er iets niet goed zit in mijn hart, maar wat precies kon de cardioloog op de echo niet zien. Er wordt nu half augustus een nucleaire scan gemaakt, zodat alle delen van mijn hart goed zichtbaar zijn en (hopelijk) de oorzaak wordt ontdekt.
Misschien zou zo'n nucleaire scan ook wel iets voor jou zijn?
Groetjes,  Ekenna21  :W

Login of registreer om te reageren
23-07-2010 om 16:16 uur

@ekenna21: ik heb dat hele traject al gehad. Inclusief 2 x een nucleaire scan. Ook het vocht is onder controle.
Ik ben juist via de cardioloog bij o.a. de longarts terechtgekomen. Toen hij mij naar de longarts stuurde zei ik: "Gezellig, want dat is de enige specialist die ik in de afgelopen maanden nog niet gezien heb".

Ik heb in de afgelopen twee jaar tientallen onderzoeken ondergaan via allerlei specialisten. Mijn probleem schijnt nogal uitzonderlijk te zijn, vandaar dat ik het op dit forum probeer.

Evengoed: bedankt voor je reactie!

Groetjes, hbg1039.

Login of registreer om te reageren
02-08-2010 om 17:24 uur

Misschien hyperventilatie (chronische-)?

Login of registreer om te reageren
04-08-2010 om 00:11 uur

Hyperventilatie is het ook niet. Dat was een van de eerste onderzoekspunten.
Het binnenhalen is geen probleem. Vandaar dat de bloedgaswaarden goed zijn. Alles lijkt erop dat te weinig zuurstof uit het bloed wordt opgenomen ergens in mijn lijf.

Toch bedankt voor de poging. Op deze manier hoop ik een keer de gouden tip te krijgen.

Login of registreer om te reageren
04-08-2010 om 00:13 uur

@hbg1039 worden er momenteel nog onderzoeken bij je gedaan?

Login of registreer om te reageren
05-08-2010 om 12:54 uur

@sammutjhuu: ik wordt binnenkort weer opgeroepen voor een inspanningstest met zuurstof. Dit omdat de resultaten van de vorige test niet klopten. Ik ben kort geleden overgegaan van hartrevalidatie naar oefentherapie.

Ook binnenkort weer naar de cardioloog. Ze zijn daar min of meer uitgepraat, maar wel bereid om verder te zoeken. Ik heb al eens meegemaakt dat er een cardioloog tegenover me zat en letterlijk zei: "We kunnen niets vinden, maar ik zie dat u het benauwd heeft.".

Er zitten tegenstrijdigheden in het verhaal. Daarom had ik een stille hoop dat iemand op dit forum er iets bekends in zou zien.

Grx,

hbg1039

Login of registreer om te reageren
05-08-2010 om 14:24 uur

@Hbg ,

Hopelijk komt er iets uit de inspanningstest. Je zou verwachten dat het met jouw klachten meer duidelijkheid geeft. Hopelijk vind het onderzoek snel plaats.

Wie weet ziet de cardioloog nu plots waar  het aan ligt. Zou wel fijn zijn.

Succes :Y Laat je weten als je meer weet?

gr Sam

Login of registreer om te reageren
05-08-2010 om 15:19 uur

@sammutjhuu: Eerlijk gezegd wil ik verder naar een longarts, omdat het huidige probleem niet door een cardioloog wordt opgelost.
Ik heb het idee dat problemen met opname van zuurstof uit het bloed eerder bij een longarts hoort. Of heeft iemand een beter idee?

Ik sta open voor iedere bruikbare suggestie!

hbg1039

Login of registreer om te reageren