Nog nooit bij de longarts geweest?

08-02-2006 om 17:38 uur

Zijn er hier meer mensen die wel veel astmaklachten hebben en medicijnen gebruiken, maar niet zijn doorverwezen naar de longarts? Ik heb nu zo'n 3 jaar astma. Ben nog NOOIT bij de longarts geweest. De huisarts heeft een allergietest laten doen (kwam niets uit, terwijl ik wel op dingen reageer), en ik ben wel doorgestuurd voor een histaminetest (waar ik heel erg op reageerde). Maar verder niet. Prednison, antibiotica, seretide, symbicort, alles gekregen via de ha. Is dat normaal?

Login of registreer om te reageren
08-02-2006 om 17:46 uur

Het gebeurt wel vaker dat de huisarts je behandelt. Lees het ook vaak hier op het forum. Maar toch denk ik dat het verstandig is dat je je laat doorsturen naar een longarts. Die kan dan alles eens goed bekijken. Heb het gevoel dat die meer kennis heeft dan de huisartst. Daarna zou je huisarts je misschien wel verder kunnen helpen. Maar mijn ervaringen zijn toch dat de huisartsen soms te snel en te vaak antibioticum en prednison voorschrijven. Maar wie wet zijn hier nog meer mensen die goede ervaringen heben met behandeling bij de huisarts.

Login of registreer om te reageren
08-02-2006 om 18:18 uur

Herinneringen zijn niet meer zo helder, maar er staat me bij dat ik heel lang geleden bij de longarts ben geweest voor een longfunctie-onderzoek. Mijn moeder kan dat niet bevestigen of ontkennen omdat door omstandigheden in die tijd mijn vader vaak met me naar het ziekenhuis ging (en die kan ik er dus niet meer naar vragen -O- ). Astma en diverse allergien vastgesteld, medicijnen voorgeschreven en verder door de huisarts 'begeleid'.
Sinds mijn astma weer opspeelt (na jaren heel rustig te zijn geweest en na behoorlijk wat wisseling van huisartsen), word ik weer door de huisarts begeleid. Ik ben daar heel tevreden over en vind het op dit moment niet nodig om een verwijzing voor de longarts te vragen, mijn astma is onder controle. Als dat niet het geval zou zijn en de huisarts komt naar mijn mening ook niet echt verder, zou ik zeker om een verwijzing vragen :Y.

Login of registreer om te reageren
08-02-2006 om 19:11 uur

Afgelopen maandag was ik bij de huisarts.
Ik had ventolin,flixotide en flixonaise op proef en moest koomen vertellen hoe het ging.
De huisarts vond dat ik wel vaak langs kwam met de zelfde klachte...volgens mij was dit de 3de keer maar goed...
Zij stuurde mij door naar de longarts waar ik vrijdag al te recht kan.

Super gedaan.
Rianne

Login of registreer om te reageren
08-02-2006 om 19:18 uur

hey rianne
wat fijn dat je zo snel al bij de longarts terecht kunt  ^O^
veel succes alvast
liefs ukkie

Login of registreer om te reageren
08-02-2006 om 19:23 uur

Hoi Pufje,

Zoals ergens op het forum (weet niet meer waar) staat ook dat de longarts er eigenlijk pas aan te pas komt als de huisarts je niet meer goed kan begeleiden. Dus als je astma echt niet onder controle te krijgen is bij de huisarts. Ik ben nog nooit bij een longarts geweest en heb daar ook niet zo'n behoefte aan zolang de huisarts het nog prima doet.

Groetjes

Hilde

Login of registreer om te reageren
08-02-2006 om 19:29 uur

Heeeey

Ik ben ook nog nooit bij een longarts geweest  :)
Zolang mijn huisarts het goed kan behandelen vind ik het best.
heb me een tijdje geleden ook wel afgevraagd waarom ik niet bij een longarts onder behandeling ben, maar de medicijnen goed helpen (wel paar weken terug dosis verhoogd, helpt) dus wat zou een huisarts meer kunnen dan een longarts denk ik dan. Zou de dosis verhoging niet helpen, dan zou ik waarschijnlijk wel bij de longarts gezeten hebben, maar dat is niet zo, dus ik hou het dicht bij huis !

Succes ermee!!

groetjes

Arida

Login of registreer om te reageren
08-02-2006 om 19:32 uur

Hoi Pufje,

Mijn huisarts heeft me doorverwezen naar de longarts omdat ze zelf aangaf dat ze er te weinig verstand van heeft. En verder heb ik niet veel aan mijn longarts gehad en ga ik nu opnieuw met de huisarts praten...het vervelende aan ziekenhuizen is dat de artsen daar over het algemeen veel minder tijd voor je nemen/hebben. Dus als je huisarts het redelijk goed doet, zou ik niet naar een longarts gaan. Als je denkt dat een specialist je beter kan helpen, zou ik het zeker proberen.

Succes! Liefs Nina

Login of registreer om te reageren
09-02-2006 om 07:49 uur

Het is wel goed om te zien dat het op zich normaal is om niet naar een longarts te gaan. Ik vond het vooral moeilijk in het eerste jaar dat ik ziek werd en steeds meer medicijnen kreeg zonder dat het ergens toe leidde. Ik heb toen een verwijzing gevraagd naar de longarts, maar de huisarts zei dat die toch niet veel kon doen omdat ik niet allergisch (volgens de bloedtest).

Nu ben ik goed ingesteld op medicatie en vind ik het niet nodig om een verwijzing te krijgen. Als het nu toch weer minder zou worden, dan wel. Bedankt voor de reacties!

Login of registreer om te reageren
09-02-2006 om 08:32 uur

Hoi Pufje,

Even reageren op het feit dat je HA heeft gezegd dat een longarts je alleen maar kan helpen als je allergisch bent, maar dat is niet waar! je kunt ook met niet allergisch astma naar een longarts. Maar fijn dat het zo goed gaat  :Y

Groetjes Nina

Login of registreer om te reageren
09-02-2006 om 09:17 uur

Hoi,

Ik moet vanmiddag voor het eerst naar de longarts, ik heb volgens de bloeduitslagen geen allergie maar ik ben nu al 4 maanden aan het instellen en ik blijf klachten houden, vandaar dat ik zelf gevraagd heb of een longarts er eens naar kan kijken.
waarschijnlijk gaat het bij mij dus ook om niet-allegerisch astma.
hoop vanmiddag meer te weten te komen.

**,groetjes Te@

Login of registreer om te reageren